Att bli utsatt för ett brott kan väcka många olika tankar och känslor. Dessa kan vara svåra att hantera och många gånger kanske man inte ens förstår varför man reagerar som man gör. Hur och hur mycket man reagerar är väldigt olika från person till person. Det beror bl a på vad som har hänt, vem som utsatte dig för brottet, hur du är som person och hur din omgivning reagerar.

Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på!

Här kommer några vanliga reaktioner som kan uppstå om man blivit utsatt för brott:

Rädsla: Många blir rädda för att gå ut eller vara hemma ensamma. Man kan blir rädd för situationer som liknar den situations som var då brottet hände. Om man t ex blev rånad på bussen så kan det vara svårt att åka buss en lång tid efteråt. Rädslan brukar minska med tiden, men ha tålamod med dig själv!

Ilska: Att man blir arg efter att ha utsatts för ett brott är inget konstigt. Någon har ju gjort något dumt mot dig och kränkt dig och då har man all rätt i världen att vara arg! Det är dock viktigt att prata om ilskan så att den inte förvandlas till hämnd.

Skam: Att man skäms över det som har hänt är mycket vanligt. Man tycker att det är pinsamt att ”just jag” har råkat ut för något sånt här. Ibland tycker man kanske att man borde ha försvarat sig bättre eller att man borde ha försvarat någon annan som var med bättre.

Skuld: De allra flesta som råkar ut för ett brott funderar över sin egen skuld i det som hände. Många tänker att; ”om jag jag bara hade stannat hemma som mamma ville så hade det aldrig hänt” eller ”om jag inte hade börjat prata med honom/henne så hade det aldrig hänt.” Det är heller inte ovanligt att omgivningen reagerar med att lägga skulden på brottsoffret: ”Jag sa ju att du inte skulle vara där/umgås med honom!”

Sömnsvårigheter: Det är mycket vanligt att man får svårt att somna efter att man har blivit utsatt för ett brott. Ofta kommer tankar och bilder om det som hände precis när man ska sova. Det är också vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man vaknar flera gånger på natten utan att veta varför varför man vaknar.

Koncentrationsvårigheter: När något jobbigt har hänt så blir hjärnan helt uppfylld av det och har svårt att fokusera på något annat. Därför kan det plötsligt bli jättejobbigt att koncentrera sig i skolan eller att titta på ett helt TV-program utan att tankarna vandrar iväg.

Ätsvårigheter: När man mår dåligt över något jobbigt som har hänt så kan aptiten försvinna. Man känner kanske ingen hunger alls eller så mår man illa när man äter. En del kräks om de försöker äta.