Om man har råkat ut för ett brott kan man i de flesta fall få någon typ av skadestånd eller ersättning för det man har råkat ut för.

Vad kan du få ersättning för?
– saker som har blivit stulna eller förstörda.
– så kallad ”kränkning”. Dvs för det psykiska lidande som du upplevt när någon har varit dum mot dig.
– sveda och värk. T ex om du har behövt vara sjukskriven pga brottet.
– lyte och men. Dvs om du får bestående handikapp eller men av brottet, T ex ärr.

Hur går det till?
Att få ut skadestånd eller ersättning kan vara lite krångligt! I de flesta fall går det till så här:

1. I första hand är det den personen som har begått brottet mot dig som ska betala skadestånd till dig. För att det ska kunna ske måste man för det första hitta den som har gjort det och för det andra måste det bli en rättegång där gärningsmannen blir dömd att betala en viss summa till dig.
Om du blir tilldömd ett skadestånd kan du få hjälp av Kronofogdemyndigheten (se länkar) för att få ut pengarna. Kronofogdemyndigheten får automatiskt ett besked från domstolen om någon döms att betala ett skadestånd. Därefter kontaktar de brottsoffret och frågar om man vill ha deras hjälp – och det vill man!

Många gånger hittar man inte den som gjorde brottet. Polisutredningen läggs då ner och man kan inte få något skadestånd av brottslingen. Ibland är det så att den som blir dömd till att betala skadeståndet inte har några pengar och därför inte kan betala. I båda dessa fall ska man då vända sig till sitt försäkringsbolag.

2. Om du eller dina föräldrar har en hemförsäkring så kan du få ut pengar från den. Ring till försäkringsbolaget och berätta vad som har hänt, så hjälper de dig. Ofta så har de ett speciellt formulär som de vill att man ska fylla i.

Om du inte har en försäkring eller om du tycker att du har fått ut för lite pengar av försäkringsbolaget så kan du vända dig till Brottsoffermyndigheten.

3. Brottsoffermyndigheten är en statlig myndighet som bl a betalar ut brottsskadeersättning till brottsoffer. Brottsoffermyndigheten gör en egen individuell bedömning av varje fall och du kan därför få både mer eller mindre pengar än vad du blev tilldömd i rättegången. För att kunna få ersättning från Brottsoffermyndigheten måste du ansöka på en speciell blankett som du kan beställa per telefon eller från deras hemsida. (Se länkar) Brottsoffermyndigheten är också mycket duktig på att svara på frågor kring hur mycket pengar man ska begära i skadestånd.